logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

En blomsterfabrik

   Företag

Kring sekelskiftet 1900 hade ordet fabrik en positiv laddning och ordet användes gärna i företagsnamn för olika verksamheter som vi idag kan ha svårt att associera med en fabrik. Så dyker till exempel Laura Höörgrens blomsterfabrik upp i den offentliga statistiken över företagare i Lund 1916. Ett annat exempel är Henriette Hermans kravattfabrik som låg i korsvirkeshuset på Kyrkogatan 23 fram till första världskriget.

Laura Höörgren.
Foto: Per Bagge

I sin blomsterfabrik tillverkade Laura Höörgren naturtrogna blommor av siden som damerna kunde dekorera hattar och klänningar med. Från 1917 hade hon en butik på Bankgatan 1. På bilden ovan bär skyltfönstret texten Blomsterfabrik, medan den hängande skylten anger att det är en blomsteraffär. Ifall hon även sålde levande blommor är obekant, men i skyltfönstren syns endast de konstgjorda blommorna.

I samband med att huset revs för att lämna plats för Tornabankens nybyggnad flyttade butiken till Lilla Fiskargatan 8, där den fanns kvar till 1941. Laura Höörgren var ogift och måste ha klarat av att försörja sig på sin blomsterfabrik.

Text: Otto Ryding

  Senast uppdaterad 11 september, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 11 september, 2020 av Ingrid André