logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Domkyrkoforum

   Byggnader | Domkyrkan

Domkyrkoforum3

Domkyrkoforum är Lunds stifts besökscentrum för Lunds domkyrka och första advent 2016 var det fem år sedan byggnaden invigdes. Vägen från idé till första spadtaget var lång och kantad av förseningar, fördyringar, kontroverser och protester av olika slag. Men idag betraktas Domkyrkoforum som ett arkitektoniskt landmärke i Lund, prisbelönat och en värdefull turistattraktion.

Ett besökscentrum för Domkyrkan var angeläget och hade diskuterats i flera år när domkyrkorådet 2003 utlyste en arkitekttävling. Det var ett prestigefyllt projekt som lockade många arkitekter, både i och utanför Sverige. 353 bidrag kom in. De ordnades och ställdes ut i Stadshallen så att lundaborna skulle kunna tycka till om dem.  

Det vinnande förslaget, Portal och atrium, hade gjorts av den spanska arkitekten Carmen Izquierdo. Men sen dröjde det innan byggandet kom igång. Byggmarknaden var överhettad, kalkylerna höll inte och hela projektet lades på is. Det utbröt också en animerad debatt om det skulle göras en arkeologisk utgrävning eller ej.  Domkyrkan och områdena runtomkring är ju stadens äldsta delar. Men någon utgrävning blev det inte. Kulturlagren är istället bevarade under en grundplatta – till glädje för framtidens arkeologer kantänka.

När projektet så småningom realiserades hade det bytt namn från Besökscentrum till Domkyrkoforum och det ursprungliga förslaget hade förenklats en del. Ett inslag som fick lundaborna att reagera – vissa positivt, andra negativt – var att fasaden till stor del var klädd i mässing. Skinande blank dessutom. Men arkitekten lugnade de kritiska med att den guldskimrande ytan snart skulle oxidera och få en kopparbrun nyans – och så har det skett.

Domkyrkoforum 2

Det som riktigt sticker ut både bokstavligen och bildlikt, är en lanternin som skjuter ut och upp från föreläsningssalen, intill entrén. Arkitekten har själv liknat den vid en kikare varifrån man ser domkyrkans torn. Den blev livligt diskuterad redan som ritning – omdömena växlar från ”häftig” till ”anskrämlig”.

Entrén till Domkyrkoforum ligger inne på Domkyrkoplatsen som är gestaltad av landskapsarkitekten Charlotte Lund.  Hon ville med sin gestaltning av Domkyrkoplatsen skapa en lika enkel, ljus och avskalad miljö som Domkyrkan är inuti.

”Siktlinjen från Klostergatan mot Liberiet är fri och tanken är att människor på ett naturligt sätt ska landa på Domkyrkoplatsen. Man kan vandra in mot pilgrimskorset i labyrinten vid Liberiet, följa gatstenar i mässing som är utplacerade som ett stjärnfall in mot Domkyrkan, runda det lilla vattenspelet och känna på vattnet, för att till sist nå fram till sittbänkarna under magnoliaträden invid Domkyrkoforum”, säger Charlotte Lund om hur hon vill att besökare ska uppleva platsen.

Kullerstensbeläggningen framför Domkyrkan har ersatts av grå granithällar och gatsten som är lätta att gå på. Vid kyrkans sydvästvägg brukar lundabor i alla åldrar möta våren och njuta av de första värmande solstrålarna. Den traditionen håller.

Domkyrkoforum har fått stor uppmärksamhet. Carmen Izquierdo och Charlotte Lund fick redan 2011 Lunds stadsbyggnadspris. I november 2012 tilldelades Domkyrkoforum ytterligare två stora pris: Region Skånes arkitekturpris samt Sveriges mest förnäma arkitekturpris, Kasper Salin-priset.

Domkyrkoforum4

 Text: Solveig Ståhl, foto: Kristina Strand Larsson och IA

2017-01

  Senast uppdaterad 25 augusti, 2019 av Annika Andre
  Publicerad 8 januari, 2017 av Ingrid André