logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Den formgivna kondensorn

   Märkvärdigheter

Och vad kan detta vara? En maskin? Eller en installation?

Frågorna och funderingarna har varit många från folk som passerat det märkliga verket utanför den fd arkivbyggnaden vid Landsarkivet. Rätt svar: det är en kondensor, del av en kylutrustning. Men den är faktiskt konstnärligt formgiven och därmed förmodligen den enda arkitektformade kondensorn i landet.

Arkivbyggnaden ritades av arkitekten Bernt Nyberg 1971. Den fönsterlösa tegelborgen blev snabbt ett av Lunds arkitektoniska landmärken. I kylutrustningen ingick en luftkyld kondensor som skulle placeras utomhus. All teknik för luftbehandlingen i bygget levererades av företaget KyloVent AB i Staffanstorp.

Bernt Nyberg formgav då kondensorn och använde det nyupptäckta cortenstålet som rostar till en viss gräns men får sen en varaktig patina med lyster.

 År 2010 köpte Lunds nation arkivbyggnaderna för att bygga om dem till studentbostäder. Men kondensorn står kvar. Den är fortfarande intakt och nästa år har den varit på plats i femtio år.

  • – Det är mig veterligen den enda arkitektformade kondensorn i landet, sade KyloVents grundare Åke Kjellqvist i samband med ombyggnaden av arkivet.

Text: Solveig Ståhl, foto: Kristoffer Lindblad

  Senast uppdaterad 9 oktober, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 9 oktober, 2020 av Ingrid André