logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Clemenskällaren – ”3F”

   Näringsställen

Vi börjar i norr vid Clemenstorget, känt för sina marknader och där kreaturshandeln länge var ett viktigt inslag. Efter avslutade affärer brukade man ”stadfästa” uppgörelsen på Clemenskällaren, som låg på torgets östra sida. Krogen, som liksom andra krogar hade olika klasser, fick två smeknamn; ”Tre Korkar” och det mer kända ”3F”, vilket betydde 3 Flickor; det var tre systrar som skötte serveringen. En av dem var Anna, som var känd för att ge en av gästerna ”ovanligt stora 50-öresbitar”.

Ruljansen vid borden skötte annars en viss ”Rosenbirger”, överbefälhavare för ställets beryktade ”dödsbataljon”. Utanför Clemenskällaren hade han en betydligt lägre grad och inte blev den högre när han som korpral vid mobiliseringen 1914 sköt salut vid Karlskrona fästning. Tyvärr med skarpladdade kanoner. På tal om mobilisering; 1935 anhöll hästinmönstringskommissionen (den hette faktiskt så!) om att ”i händelse av mobilisering få disponera viss del av Clemenskällarens lokaler”, vilket godkändes av ägaren Lunds Spritbolag.

Om vi nu återgår till ”dödsbataljonen”, så bestod den i övrigt av lundaprofiler som ”Röda Fjädern”, ”Alafiskaren” Almstedt och ”F:et”, dvs Karl F Jönsson. Om honom finns det många historier; t ex den om att ”F:et” en gång ägde Lunds i särklass dyraste sodavattenflaska, som kostat 12.000 kr. Det hade gått till så, att han en kväll på sitt första läsår behövde sodavatten för ett viktigt experiment’ på kemiska institutionen. Han skulle hämta det på Grand, där han träffade två veritabla festprissar. Först efter fem månader kom han tillbaka till institutionen med den åtråvärda flaskan – 12 ”laxar” fattigare7 Till ”3F” fanns det en diskret smygväg som fick namnet ”Via Theologica” eftersom den mest användes av just teologer. Genom en port på S:t Petri Kyrkogata smög de förmodat asketiska männen in för att bakvägen nå in till krogen. Men det var ingalunda riskfritt; utanför lär biskop Rodhe ibland ha lurpassat och de som blev upptäckta kunde glömma att bli prästvigda i Lunds stift… Clemenskällaren stängde 1940, dessförinnan hade en stor del av gästerna försvunnit när kreatursmarknaden flyttade till väster i mitten av trettiotalet.

Text: Bengt Karlsson. Kaféer, Kondis & Krogar i Lund. Gamla Lunds årsskrift 1993.

  Senast uppdaterad 4 juli, 2019 av Kristoffer Lindblad
  Publicerad 8 mars, 2010 av Rune Källén