logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Ceremoni för nya medborgare – först i Lund

   Händelser

Svenska flaggans dag den 6 juni blev först 1983 Sveriges officiella nationaldag. Men det skulle dröja ända till 2005 innan den också blev helgdag.
I Lund satt Lundapolitikern sedermera justitieminister Gun Hellsvik och såg på TV. Hon berättar i en intervju 2007:
– Jag såg ett tv-program om att ingenting hände i Sverige när man fick sitt
medborgarskap. Direkt reste jag mig och skrev en motion.

Den första motionen skrev Gun Hellsvik till Lunds kommunfullmäktige som över alla partigränser nappade och införde landets första ceremoni.

Nu är det mottagningsceremonier i de flesta kommuner och även en lagstiftning. Det tog det lite tid att rulla igenom riksdagsmaskineriet. Det blev en proposition 2013. Nu finns det alltså en lag som förelägger kommunerna att ordna medborgarskapsceremonier för att välkomna alla i kommunen, som blivit medborgare de senaste 18 månaderna. Man får till och med en liten peng från staten för att ordna detta.

Hur det ska gå till kan varieras lokalt. I lagens portalparagraf påpekas bl.a. att det är viktigt att förmedla att medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter och att medborgarskapet är en grund för folkstyrelsen och står för samhörighet med Sverige.

Men idén kom från Lund och Lund blev alltså först.

Lunds officiella nationaldagsfirande med medborgarceremoni, flaggutdelning och andra festligheter brukar ske på Kulturen 6 juni.

Text: IA

  Senast uppdaterad 2 juni, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 2 juni, 2024 av Ingrid André