logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Blendas stuga

   Byggnader

Blendasstuga

En vårfika på trappan till Blendas stuga där boken och björken slår ut och där vitsipporna blommar mitt i Lund. Kulturportal Lunds redaktion rekommenderar ett besök i kvarteret Kråkelyckan vid Karl XI- och Karl XII-gatorna. Där finns gamla och nya Ribbingska vårdhemmet, Quennerstedtska  villan och där finns Blendas stuga, en av Sveriges äldsta bevarade lekstugor.

Blendasvitsippor

Redan vid slaget i Lund 1676 kan man på kartorna se detta uppodlade område. 1860 köpte fysikprofessorn Adam Wilhelm Ekelund området, som han senare skänkte till sin dotter Lilly och hennes make August Quennerstedt.
Parets dotter Blenda var sjuk och hennes föräldrar lät bygga en lekstuga till henne 1904. Arkitekt var Henrik Sjöberg. Stugan finns kvar i originalskick även om den flyttades 30 meter i samband med att nya Ribbingska byggdes 2008. Nu ligger den fint intill Sinnenas trädgård, en oas för dem som vårdas på Ribbingska.
Där från trappan, där delar av Kulturportal Lunds redaktion tar en vårfika,kan man se ut över den fina parken, som ännu bär spår av August Quennerstedt önskan att ta med sig lite av sin småländska hemtrakt. Jord,stenar, träd och blommor fraktades från Småland till Lund. När dotterns lekstuga skulle byggas var det efter förebild av en småländsk backstuga. Den byggdes med fyrkantshuggna svarttjärade stockar. Fönstren är blyspröjsade. Bräddörren har stora dekorerade järnbeslag. Genom fönstren kan man se den stora öppna spisen och de fina äldre möblerna. Föräldrarnas villa från 1875, ritad av Helgo Zettervall och där numera Alzheimerföreningen håller till, är också en sevärdhet när man besöker parken. Intill villan finns en vitsippsbacke. Kanske är det de vitsippor som makarna Quennerstedt lät hämta i Småland. Vi föreställer oss gärna att flickan Blenda plockade vitsippor och satte i vas i sin lekstuga.

Text: Ingrid Nathell, foto: IA

Läs mer:
Lund utanför vallarna. Bevaringsprogram. Del 1. 1991, sid 33 ff.

  Senast uppdaterad 12 november, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 11 maj, 2013 av Ingrid André