logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

1968

   Händelser

1968 1

1968 var ett år med många omstörtande händelser. I världen, i Sverige, i Lund. Stadsbiblioteket i Lund har komponerat en innehållsrik utställning kring året som nu är ett halvsekel bort.  Den har något att erbjuda alla årgångar – nyheter för de yngre och nostalgi för äldre. Studentrevolt, mössbränning, demonstrationer hör till det som inträffade 1968. Men också ett ökat engagemang.

1968 1

1960-talet präglades av förändringar, konflikter och uppror mot de rådande systemen. Protesterna mot Vietnamkriget, raskravaller i. USA, protester mot Sovjets brutala inmarsch i Tjeckoslovakien. Ungdomskullar tog plats och var ofta drivande i proteströrelser.  I Paris började majrevolten med att Daniel Cohn-Bendit ledde en grupp studenter som ockuperade universitetsbyggnader och tände gnistan till nära nog en revolution som lamslog hela Frankrike. Revolten spreds till andra länder och i Lund kantades universitetets 300-årsjubileum av studentprotester. De var dock betydligt fogligare här.

En förändring som skedde mer i det tysta var att den traditionella studentexamen avskaffades. Att erövra den vita mössan hade setts som en bedrift – i Lund ordnades istället mössbränning den 1 maj.

Några dagar senare såg man demonstrationer och kravaller i Båstad. Syftet var att förhindra en tennismatch i Davis Cup, mellan Sverige och Rhodesia, nuvarande Zimbabwe. Skälet var Rhodesias apartheidregim. Konfrontationerna blev våldsamma, matchen inställdes vilket utlyste en debatt om sambandet idrott-politik.

Lund lät tala om sig i flera sammanhang det året. I Lund hade konsthallschefen Folke Edwards tagit emot en vandringsutställning, Erotica Art, och politikernas irritation kulminerade i december inför en utställning om Undergroundkonst som skulle visas följande år. Sture Johannessons numera kultförklarade affisch ”Haschflickan” förbjöds och Folke Edwards fick gå. Det blev förstås ingen utställning utan konsthallen var stängd i mer än ett år efteråt.

1968 2

Aktionen ”Vägra värnplikt” när protesterande ungdomar tog sig in i Folkets Hus, där inskrivningen ägde rum, ledde till sammanstötningar mellan polis och protesterande. Ridande polis sattes in och det blev trångt på Kiliansgatan.

Under året invigdes det nybyggda Lasarettsblocket liksom Konsthallen. Däremot stängdes Konviktet – måltidsinrättningen för studenter, på Kyrkogatan.

Demonstrationerna var också ett uttryck för ungdomarnas internationella engagemang, särskilt den ökande medvetenheten om tredje världen.

En tidslinje på utställningen visar händelser i världen det året. SongMy-massakern, morden på Robert Kennedy och Martin Luther King är några av dem.

I utställningen ingår tidningsklipp och litteratur och en del föremål. Den pågår till den 16 december.

Text: Solveig Ståhl, foto: IA

2018-11

  Senast uppdaterad 1 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 12 november, 2018 av Ingrid André