Skogaholm

När Fazer lade ner sin anläggning vid Annedalsvägen, så var det en lundaindustri med hundraåriga anor som gick i graven. Det hela tog sin början med Signe Persson som bedrev ett mindre bageri i den Werrenrathska gården vid Mårtenstorget där Konsthallen nu ligger.
Vid 65 års ålder, år 1900, skrev hon till sonen Axel Peter Pettersson Malmgren i USA för att be honom komma hem och överta bageriet. Det var han som 1906 lät uppföra ett nytt hus på Bankgatan dit han flyttade bageriet i en gårdslänga. Bageriet såldes sedan till Nils Stråhle och bytte 1920 namn till AB Stråhles bageri. Det övertogs 1932 av Emil Diwong och där bakade 1935 328,6 ton matbröd, varav en hel del gick till Stockholm och Norrland, och 1,8 ton bakelser och småbröd. Bageriet moderniserades 1946 och bland annat installerades två synnerligen moderna elektriska tunnelugnar där brödet gräddades på ett stålband. I ett lyriskt tidningsreportage skildras de ljusa, luftiga bagerilokalerna utan skrymslen ”lätt att ständigt hålla fejade och fina”.

Byggnaden vid Bankgatan blev dock för trång och 1963 kunde man flytta ut till Annedalsvägen i nybyggda lokaler ritade av arkitektkontoret vid Tholens & Stenbergs byggnads AB i Göteborg. Fabriken bestod då av en envåningsbyggnad i rött tegel med en stor bagerihall och längs ena långsidan kontorsutrymmen. I en uppstickande del, som från början troligen var putsad, fanns tre mjölsilos.
En av Diwongs storsäljare blev det färdigskivade formbröd som de utvecklade. Till framgången bidrog den långa hållbarheten som åstadkoms med olika konserveringsmedel.
Man kan undra över om investeringen i den nya fabriken blev större än vad ägarna mäktade med, men 1965 köptes aktiemajoriteten i Diwongs av Marabou AB. I en tidningsartikel 1967 berättas det om en om en ny tillverkningslinje som kunde producera 416 kakor i minuten eller 375 000 om dagen.
Fabriken köptes 1975 av Skogaholmsbröd AB, men redan året därpå övertogs Skogaholms av Lantmännenkoncernen och ingick därefter i koncernens bolag Ceralia Foods & Breas. Under åren 1976-77 genomföres också en stor utbyggnad norrut med bland annat en ny expeditionshall/ packhall och lådrengöring efter ritningar av arkitektkontoret vid FO Peterson & söners Byggnadsaktiebolag. Därefter uppgick antalet anställda till cirka 140 personer.
I början av 2006 beslutades det dock att bageriet skulle läggas ned och verksamheten skulle flyttas till Cerealias bageri i Göteborg. Nedläggningsbeslutet drogs dock tillbaka en månad före stängning sedan en ny divisionschef tillsatts. Som skäl angavs bland annat att man inte ville öppna för konkurrenter igenom att erbjuda mindre färskt bröd i Skåne.
År 2009 var det dags för ett nytt ägarbyte då Skogaholms köptes av Fazer och 2021 kom det definitiva nedläggningsbeslutet av bageriet som då hade 69 anställda. Verksamheten skulle övertas av tre andra bagerier, varav det sydligaste var beläget i Lidköping. Företagsledningen motiverade beslutet med hållbarhetsskäl.


Anläggningen från norr med den ursprungliga delen längs Annedalsvägen till höger och tillbyggnaden från 1976-77 till vänster
Text och foto: Otto Ryding
Samtliga artiklar om Västerbro hittar man här:
Läs mer:
Litet lundensisk bagerihistoria
