logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Medeltida vante och ”virknål” av ben

   Medeltid

GN_virknal

Yllevanten från Lund

Vid utgrävningar i en stad som Lund, där kulturlagrens tjocklek vittnar om en medeltid full av aktivitet, påträffas diverse föremål som mer än andra påminner om dagliga göromål i hushållet.

Vid 2002 års utgrävning i kvarteret Färgaren påträffades på en bakgård till ett hus från 1250-talet en nål av ben. Den uppvisade ett visst slitage och hade troligen använts en hel del innan den slutligen tappades bort. Nålen hade smyckats med runor, möjligen för att markera vem som ägde den. Troligen hade den använts vid nålhindning. En teknik som till stora delar påminner om virkning.

Denna typ av nålar var fortfarande i bruk under 1800-talet. Idag kan man köpa liknande nålar tillverkade antingen av ben eller trä i affärer som Hemslöjden.

GN_vante

Med hjälp av nålbindningstekniken tillverkade man i hushållen vantar och sockar. Vid en utgrävning i Lund under 1940-talet påträffades en vante, som var utförd i denna teknik (se bilden). Tekniken går ut på att man syr samman öglor. Teknikens utbredningsområde verkar ha varit från Island i norr till Egypten i söder.

Då nålen tappades bort på gården, kunde man lätt tillverka en ny. Den ska troligen betraktas som ett förbrukningsföremål. Den i Färgaren funna nålen verkar ha tillhört den vardagliga gruppen nålar, utan mer avancerad utsmyckning.

Bilder: Medeltida ”virknål” av ben och vante.

Text: Gertie Ericsson, arkeolog Kulturen. Gamla Lund Nytt 2003:5

  Senast uppdaterad 26 december, 2022 av Ingrid André
  Publicerad 22 december, 2010 av Rune Källén