logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Maskinfabriken Eiker AB

   Västerbro

Maskinfabriken Eiker grundades 1946 och dess första produkt var snöplogar, men snart tillverkades en mängd olika specialfordon. 1952 nämns lastningsmaskiner, sopvalsar, kabelvagnar och tippbara lastningskarosser.

Som grund för flera av sina lastmaskiner använde Eikers en Volvotraktor. Foto Emil Grothén/Kulturen

Till en början låg Eiker i en prydlig tegelbyggnad i hörnet Bryggaregatan/Öresundsvägen. Huset ritades av malmöarkitekten Valter Ahlqvist och ritningarna är daterade april 1946. Byggnaderna bestod av en tvåvåningsdel med monteringshall och lager på bottenvåningen, på övervåningen fanns bland annat ritkontor och matsal, men även en mindre lägenhet. Själva verkstadslokalen låg i en anslutande hallbyggnad med överljusfönster. Huset revs i januari 1991, bland annat för att staden ville få bättre sikt i gatukorsningen.

Beskuret flygfoto, troligen 1962, ur broschyren AB Separator.

Förmodligen var det utrymmesbrist som gjorde att Eikers 1961 flyttade till nybyggda lokaler i hörnet Öresundsvägen/Bondevägen. Att Alfa-Laval behövde expansionsutrymme kan också ha spelat in. De nya byggnaderna, som ritades av Kjell Centerblad, bestod av en tvåvåningsbyggnad längs Öresundsvägen och bakom den en tillverkningshall.

Vem som grundade Maskinfabriken Eiker AB är inte känt, men 1968 ägdes det av investmentbolaget AB Företagsfinans. Det året köpte nämligen AB Företagsfinans den malmöbaserade firman AB Åsbrink & Co. Företaget slogs samman med Eiker och det nya namnet blev Åsbrink-Eiker AB. Åsbrinks verksamhet flyttades över till Lund och under de närmaste åren genomfördes en stor utbyggnad av lokalerna i Lund efter ritningar av arkitekten Sven B Olsson. Kontorsbyggnaden förlängdes med en envåningsdel med omklädningsrum och matsal. Den befintliga tillverkningshallen utökade och en ny lagerhall uppfördes på granntomten i söder. År 1975 hade företaget 158 anställda.

Åsbrink & Co startades 1931 av ett danskt företag som önskade en filial i Sverige. För att sköta filialen anställdes en kapten Åsbrink i dåvarande Kungliga Byggnadsstyrelsen. Företagets produktprofil med en lång rad olika specialfordon var snarlik Eikers, men jämfört med Eikers hade man haft en tydligare inriktning mot anläggningsmaskiner. Efterhand blev flera av Åsbrinks produkter omoderna; bland annat eftersom man inte hängde med i utvecklingen av hydrauliken. I stället satsades på sopmaskiner och 1955 fick bolaget färdig en pneumatisk sopmaskin VERRO.

Sopmaskinen blev en stor framgång även för det sammanslagna företaget Åsbrink-Eiker AB och under 70- och 80-talen exporterades sopmaskinerna till en lång rad länder och då speciellt till Schweiz. Företaget bytte också namn till Verro, som bedömdes vara ett bättre exportnamn. Då Verro kommer av latinets ”jag sopar” kan man dock tycka att det passar bättre på en sopmaskin än ett företag.

I slutet av 70-talet började dock många av företagets produkter bli omoderna och förmågan att ta fram nya storsäljare saknades. Lönsamheten blev sämre och 1984 gick företaget i likvidation. De lönsamma grenarna såldes till andra företag och fabriksanläggningen övertogs av grävmaskinstillverkaren Åkermans i Eslöv. Den historien blev dock ett kortare mellanspel.

Företagsnamnet Åsbrink Eiker lever dock ännu. Det är nu namnet på en mindre mekanisk verkstad i Trelleborg med inriktning på service, installation och underhåll av främst olika typer av jordbruksmaskiner.

Text och foto 2021: Otto Ryding

Den västra delen av hallen på den södra tomten byggdes som kallager i samband med sammanslagningen med Åsbrinks, senare har hallen utvidgats i ett par omgångar österut. Traversbanan skvallrar om byggnadens industriella förflutna.
Eiker var huvudleverantör av skåprälsbilen International B152. Chassi, kaross och en del annan utrustning tillverkades dock av andra leverantörer. Bild ur en bruksanvisning utgiven av Kungl. Järnvägsstyrelsen.

Samtliga artiklar om Västerbro hittar man här.

  Senast uppdaterad 3 april, 2024 av Ingrid André
  Publicerad 3 februari, 2022 av Ingrid André