logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Kulturmejeriet i Lund; från mjölk till musik

   Musik

Mejeriet1
Mejeriet1

Jag minns den första konsert jag någonsin gick på. Det var under indiepopens renässans kring 2013, och jag hade inte ens lyssnat på bandet som skulle spela; en vän ville se dem, och jag följde med. De spelade på Mejeriets lilla scen, och publiken bestod till största delen av högstadiehipsters som inget annat gjorde än att vänta på Håkan Hellströms nya skiva. Hellström hade själv spelat på Mejeriets spartanska scen något år tidigare, och han var varken den första eller sista stora samtidsartist som skulle gästa det gula tegelhuset intill Stadsparken i Lund.

När Mejeriet byggdes i slutet på 1800-talet, hade nog ingen kunnat förutsäga att det en dag skulle bli en plats där giganter som Radiohead eller Ramones en dag skulle spela. Lokalen var en av Sveriges största producenter av mjölk och ost under 1900-talets första hälft, innan verksamheten lades ner på 60-talet, och byggnaden tömdes. 1979 brann det i den tomma lokalen, som blev om möjligt ännu mer nedgången. Det skulle sedan dröja in på 80-talet innan den togs i bruk igen, då med ett helt nytt syfte.

Det stora kulturbråket
Att göra om den nedgångna gamla mejeribyggnaden till ett kulturhus skulle komma att bli en av de mest infekterade politiska striderna i 70- och 80-talets Lund. Redan kring 1969 kom krav från ungdomar på någon typ av lokal för kulturutövning, men trots stort ideellt engagemang var motståndet från kommunens sida stort. Ett flertal tomma lokaler föreslogs, innan idén föddes att Södra mejeriet kunde vara den byggnad de letade efter.
Det ledde till att Föreningen Kulturmejeriet grundades, med syfte att driva opinion. Förslaget fångade kommunstyrelsens intresse, men det skulle ändå dröja till 1985 innan det klubbades.

Mejeriet5

Idag är mejeriet självklart i Lunds kulturliv.
Föreningen Kulturmejeriet kunde till slut starta verksamheter i den gamla lokalen, som idag blivit ett självklart inslag i Lunds kulturliv. Förutom att det arrangeras konserter uppträder också komiker, det finns replokaler att hyra till lokala band, och även musikkurser på många olika nivåer. 

Kärnan i Mejeriets verksamhet utgörs av funktionärer som arbetar ideellt i kassa och garderob, ungdomar som, när de är lediga, ofta kommer dit som gäster istället. Även flera av dem som var hårdnackade motståndare till projektet har idag kommit att acceptera det, och ett av de kommunalråd som motsatte det sig mest, var både bjuden på tioårsjubileet och fått baren, Rydes bar, uppkallad efter sig.

Förutom replokaler, bar och scener ryms där också biografen Södran, som drivs av Folkets Bio. Biografens enda salong är i storlek mindre, vilket ger en intim närhet till de kvalitetsfilmer som där visas. Att besökaren dessutom kan förse sig med en kopp te att smutta på under föreställningen är ju inte heller fel.

Även om mycket har förändrats sedan dess dagar som mjölk- och ostproducent, är Mejeriet, trots stora renoveringar på 80-talet, sig rätt likt. Åtminstone till utsidan; att scenerna på insidan skulle fyllt någon funktion för ystningen har jag svårt att tro.

Text: Theo Vareman, foto: Claes Wahlöö

2017-02

  Senast uppdaterad 30 augusti, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 12 februari, 2017 av Ingrid André