logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Kino – en liten biograf med en lång historia

   Film

Reflex
Reflex

Efter många år av allt färre platser att njuta av film på vita duken i såväl Sverige som i Lund, finns den lilla biografen Kino kvar på Kyrkogatan, som en sista bastion mot Hollywoods totala filmövertag. Biografen, som har en anrik men krokig historia, invigdes 1936 av SF, då under namnet Reflex. Då var tiden en annan, och Reflex samsades med Lunds fyra(!) andra biografer utan att utkonkurreras.

Den ursprungliga fastigheten från 1800-talets början kom att rivas under 1980-talet för att ge plats till bank-och kontorslokaler, men Reflex blev kvar på bottenvåningen ända till 1994, då SF, som då nyligen sjösatt jättebiografen Filmstaden, överlät den till Folkets Bio och Filmstudion. Först efter detta byte av ägare fick biografen det namn som vi idag känner igen: Kino.

Kino har under sina dryga tjugo år av existens kommit att bli en lågmäld kulturell knutpunkt mitt i Lund. Även om den inte lockar med amerikanska kioskvältare, eller kanske just därför, sällas stora skaror för att se det alternativa utbud Folkets Bio, som nu ensam driver biografen, har att erbjuda. Förutom filmer visas också livesändningar av både operor och teateruppsättningar, bland annat i samarbete med The Metropolitan Opera.

Totalrenovering och två salonger
År 2000 renoverades biografen helt, och den då enda biosalongen blev till två. Kvar av ”gamla Kino” är nu bara bioduken i Salong 1, och i framtiden kan ännu större förändringar vara å färde. Folkets Bio i Lund har sedan 2014 haft storskaliga planer på att göra om Kino till ett ”filmhus”, med ännu fler salonger, kafé- eller barverksamhet, och en ny, mer inbjudande entré. Än har planerna inte konkretiserats, och på kommunnivå har en viss skepsis märkts av, huvudsakligen på grund av ekonomiska skäl, så lundaborna får fortsätta vänta.

Södran och Doc Lounge
Utöver Kino driver Folkets Bio biografen Södran i Lund, och samarbetar också med Doc Lounge, som visar nydanande dokumentärer under terminerna på Mejeriet. Folkets Bio är en ideell förening, och det mesta av arbetet i Lund görs av medlemmar som arbetar volontärt. Även om verksamheten, liksom biosalongerna, är småskalig, utgör den en viktig del i Lunds kulturliv, vilket märks på antalet besök: 55 000 per år bara på Kino, e2014. Expansion eller inte har biografen alltså en stabil bas, och kommer fortsätta att utgöra en omistlig del av Lunds anrika stadskärna. 

Text: Theo Vareman, foto: Hagblom-foto, Universitetsbiblioteket, Lunds Universitet

2017-12

  Senast uppdaterad 2 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 17 december, 2017 av Ingrid André