logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Dagny Lundborgs hattaffär

   Butiker

MP19234

På Västra Mårtensgatan 7, samma byggnad som Saluhallen, finns en av Lunds äldsta butiker. Det är Dagny Lundborgs hattaffär som varit igång i över 70 år och nu är Lunds enda renodlade hattbutik. Dagny Lundborg som var utbildad modist förverkligade en gammal dröm när hon 1936 öppnade eget i en lokal på Västra Mårtensgatan 10. På den tiden var Hatten ett viktigt attribut i den kvinnliga garderoben och många av stadens damer hade sin favoritmodist. 

Dagny Lundborgs dotter Inger Christersson tog över rörelsen 1985 och år 1991 flyttade hon butiken till den nuvarande lokalen som tidigare rymde en pappershandel.

– När min mor grundade affären fanns det elva hattbutiker i centrala Lund. Det krävdes hattar för olika årstider och tillfällen så modisterna hade fullt upp.  Allra jobbigast var det under vårsäsongen. Alla damer skulle ha en ny vårhatt och den måste vara färdig första maj. Kunden ville ju bära den på den traditionella  promenaden på Bullis som Klostergatan då kallades, berättar Inger Christersson.

 MP19219

– Mor och hennes anställda jobbade dag och natt för att få hattarna klara och dekorerade med flor och blommor eller fjädrar. När sen höstsäsongen började var det dags för ny hatt igen.

Många kunder ville ha en hatt som inte bara var elegant utan också komponerad och sydd speciellt för henne. Och det lät sig göra på den tiden. Modisterna var utbildade ”hattmakare” och Lunds damer hade ofta en favoritmodist.

När Inger Christersson tog över butiken hade man slutat tillverka hattar i affären. Istället köpte man från fabrik och ändrade när så behövdes.

 MP19216

Begravningsetiketten involverade också modister. En nybliven änka skulle bära sorgflor till hatten och det hjälpte modisten till med. Vid begravningen och en bestämd tid därefter skulle den korta delen av det dubbla floret täcka ansiktet. Sen blev det ett nytt besök hos modisten när även den korta delen av slöjan skulle monteras baktill på hatten. Även andra kvinnliga släktingar förväntades bära sorgflor, åtminstone vid begravningen.

– Det bruket har försvunnit. Det är mer än femton år sen vi monterade ett sorgflor på en hatt, säger Inger Christersson.

De unga kvinnorna på 1960-talet och 1970-talet var inte mycket för damiga hattar utan föredrog  luvor och mössor. Kommer Hatten någonsin tillbaka i full skala?

 D6Q3687

– Kanske inte på samma sätt men intresset och efterfrågan ökar. Ibland inträffar det något i omvärlden som får hattmodet att blomma upp. När TV-serien om systrarna Elliott visades i början på 90-talet blev det ett kolossalt uppsving. Då skulle alla ha hatt. Och när Jacqueline Kennedy uppträdde i ”pillerburk” så blev det väldigt modernt, berättar Inger Christersson.

 MP19227

I butiken finns originalinredningen kvar med bland annat en charmig balustrad  en trappa upp. På disken står en kassaapparat som tillhört rörelsen ända sedan den kom till 1935 – men som nu har fått en annan funktion. Men ”hattdockan” från samma tid klär utmärkt i en huvudbonad modell 2013.

Text: Solveig Ståhl, foto: Gunnar Menander

  Senast uppdaterad 17 april, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 24 juni, 2013 av Ingrid André