logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

110 år med Edv. Söderlunds pappershandel

   Butiker

Söderlunds

I Lunds centrum avlöser modebutiker, caféer, apotek och optiker varandra i en allt snabbare takt. Men det finns några undantag. Ett sådant är Edvin Söderlunds pappershandel på Östra Mårtensgatan 6. En otidsenlig men charmig butik som varit igång sedan år 1908 och därmed en av Lunds äldsta affärer. Skylten är ett kärt inslag i gatubilden.

Det korrekta namnet är Söderlunds efterträdare. Under sin 110-åriga tillvaro har butiken endast haft tre ägare! Den grundades 1908 av Edvin Söderlund och var då en missionsbokhandel. Söderlund var pastor i Betaniaförsamlingen och ville förse sin flock med biblar, psalmböcker och annat med religiös karaktär. Det finns inte mycket kvar av det sortimentet utom några små tavlor med bibliska motiv. Sådana är snart rariteter. I julutbudet kommer dock änglar och krubbfigurer fram.

Klicka på bilderna för att förstora!

Den nuvarande ägaren heter Lennart Larsson. Hans far Lars Erik köpte missionsbokhandeln 1932. Han var inte religiöst engagerad men behöll ändå det sortimentet. Dessutom utökade han med tidningar, pappersvaror och kontorsmaterial av olika slag. Han utvidgade också rörelsen med ett litet tryckeri som fick plats inne på gården. I en universitetsstad var det stor efterfrågan på sådana tjänster. Lennart Larsson utbildade sig till tryckare och arbetade tio år på företaget ÅR innan han började i familjens tryckeri 1968. Dagens tryckeriteknik innebär att uppdragen har blivit färre– men han använder fortfarande den klassiska tekniken. För hand och med blytyper.

 Visitkort, inbjudningskort, kuvert och annat där kunderna vill ha det ”hand-made” och små upplagor. Förr var ”Till minne av konfirmationen” en stor artikel men den tiden är förbi.

 Klicka på bilderna för att förstora!

År 1970 tog Lennart Larsson med hustrun Ywa över rörelsen. Han är pensionär men har inga tankar på att lägga ner. Nästa år har alltså pappershandeln varit i familjens ägo i 88 år. Och inredningen är densamma som då Lars Erik Larsson köpte rörelsen. Nött förvisso men med patina som både stamkunder och tillfälliga kunder uppskattar. Och Lennart Larsson är bestämd med att så ska det förbli så länge han driver affären. Kassa-apparaten, en National, finns fortfarande kvar men används inte.

Sortimentet erbjuder också ting för de yngre. Inte dataspel men pussel, målarböcker och några klassiska sällskapsspel finns på hyllorna. Bokmärken, som förr benämndes ”stycken” fanns alltid i en välsorterad pappershandel. En eftertraktad vara var silkepapper som såldes arkvis – men inte längre.

Söderlunds1

Text: Solveig Ståhl, foto: Claes Wahlöö

I oktober 2020 pensionerade sig Lennart Larsson och butiken stängdes för gott.

2019-03

  Senast uppdaterad 18 april, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 2 mars, 2019 av Ingrid André