logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Rymdfält av frid

   Konst

chillida

Skulpturen ”Rymdfält av frid” från 1972 är gjord av den spanske konstnären Eduardo Chillida. Det är ett kvadratiskt granitblock placerat på Stortorget framför Rådhuset och Stadshallen.

Konstverket är faktiskt inte färdigt. Med den svarta granitskulpturen ville Chillida sätta fokus på alla de krig som förs runtom i världen. Inte förrän fred råder i hela världen kommer den sista handen ska läggas på skulpturen.

Om den freden förblir en utopi, en dröm eller, om det någon gång blir verklighet kan bara framtiden sia om. Tills den dagen står i alla fall verket ofullbordat mitt på torget och påminner oss om de stora och små krig som fortfarande utkämpas i olika delar av världen.

Eduardo Chillida

Eduardo Chillida, född i Baskien i Spanien, är en av 1900-talets främsta skulptörer. Chillida föddes i San Sebastian och studerade arkitektur i Madrid åren 1942–1947, varefter han flyttade till Paris. Han fick snabbt anseende som skulptör och grafiker och prisbelönades under sin karriär med otaliga internationella utmärkelser. Bäst känd är han för sina stora monument i korroderat stål som finns både i Spanien och i flera andra europeiska länder och USA.

Han betonade sitt baskiska ursprung och hedrade den baskiska kulturen genom att ofta ge verken namn på baskiska eller euskera. Ett av Chillidas främsta verk Peine del Viento (Vindarnas kam, 1977) är placerat på klippstranden vid konstnärens hemstad San Sebastian och har blivit en symbol för Baskien. Chillida gjorde åtskilliga variationer av det verket.

I samband med start av ombyggnaden avStadshallen hösten 2018 är statyn tillfälligt bortforslad.

chillidastatyn

  Senast uppdaterad 16 juni, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 22 september, 2009 av Rune Källén