logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Rosa på Hardebergaspåret

   Torg och platser

Sparet 4

Hardebergaspåret är min väg till fots eller på cykel mellan centrum och hemmet på Östra Torn. Nu går jag och möter spåret vid Skönadal. Vad är det som lyser rosa (eller kanske är det gammelrosa) i den numera grå asfalten? S:t Jörgens park står det med pil åt ena hållet och Villa Sunna med pil åt andra hållet. 

Jag travar på och möter mer rosa text: 2 kilometer står det och därefter 200 m. Från vad och till vad? Så blir jag glad när jag möter texten Elias Fries park. Hur många lundabor vet vad denna lilla gröna pärla nära autostradan heter? (Elias Fries var botaniker och mykolog född 1794). 
Så passerar jag en konstig korg målad i samma rosa färg. Jag vet, för jag har sett att man kastar vad som kallas frisbeegolf i korgar på gräsmattan. 
Nästan hemma passerar jag texten Vipeholm. Vipeholms sjukhus är nerlagt och skolan heter Vipan. Men Vipeholm är väl ändå ett lundabegrepp för detta område. 

Sparet 5

Lunds kommuns hemsida ger besked om vad det är som tekniska förvaltningen hittat på. Man vill märka ut sportmöjligheter och grönområden längs det gamla järnvägspåret. Siffrorna är markeringar för hur långt man joggat. De lägre siffrorna är till för tidtagning.
Hardebergaspåret går längs Lund-Revinge järnväg som öppnades 1905. Persontrafiken lades ner 1939 och godstrafiken (med sten- och bettåg) pågick till 1966 då rälsen revs upp. 

Spåret var ett grusspår till vissas glädje och till smutsiga cyklisters förtret. 1995 fattades beslut om asfaltering och det blev ett ramaskri och en av de största lundastridena började. I första skedet löstes striden med en kompromiss. Det blev asfalt från Södra Sandby till Lunds utkant med undantag för Fågelsångsdalen. 2004 blev det asfalt också i dalen och 2008 asfalterades resten av spåret genom Lund fram till Stadsparken. 

Och nu 2016 har spåret fått rosa texter. Om svart asfalt väckte sådant motstånd kan man fundera över färgvalet. 

Text: Ingrid Nathell, foto: Claes Wahlöö

2016-05

  Senast uppdaterad 26 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 5 maj, 2016 av Ingrid André