logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Regina Teatern

   Film | Företag | Nöjen

san__009_Biograf_Regina_fr_Stortorget
san__009_Biograf_Regina_fr_Stortorget

Den 1 november 1911 var det premiär på Reginabiografen, eller Regina Teatern som den då hette. Filmen som visades var ett danskt alster, Lifvets hasard, av August Blom. En kort artikel i Lunds Dagblad beskriver den nya biografteatern: ”Teatern, som är synnerligen bekväm och elegant utsryrd, samlade igår en mycket talrik publik. Den uppgifves rymma cirka 400 personer och är uppförd av byggmästare Svensson & Strand.”

Biografen låg i en fristående byggnad, men för att komma in i denna fick man gå genom port till A P Hedmans fastighet på Stora Södergatan. Här köpte man också sina biljetter. Mellan Hedmans hus och själva biografbyggnaden fanns ett högt plank med en dörr där biopubliken lämnade teatern efter föreställningen.

1934 revs A P Hedmans gamla korsvirkesgård och här kom då en ny gata att byggas, Botulfsgatan. Detta gjorde att Regina nu fick entré direkt från Stortorget.

san__010_Biogr_Regina_fr_Botulfsplatsen

Den gamla Reginateatern vid Stortorget ansågs av många vara Lunds fulaste byggnad om än av många människor förknippad med många fina filmupplevelser. Byggnaden revs i november 1955. Planer fanns att låta biografen få nytt liv i kvarteret Bytarebacken, men den kom istället att flytta till Grand Hotel med ingång mot Bantorget. Den nya salongen hade här 230 platser.

1984 köpte SF upp konkurrenten Europa Film (som bl a ägde Regina vid denna tid) vilket resulterade i omfattande nedläggningar av biografer. I Lund var det Regina som drabbades av detta och den sista föreställningen gavs i maj 1985. Bioentrén sattes igen och lokalerna blev istället konferenslokaler åt Grand Hotel.

reginabantorget

Under hela 60-talet var Regina hemvist för Lunds Studenters Filmstudio. Våren 1971 flyttade man dock denna verksamhet till studentkomplexet Sparta på Tunavägen.

  Senast uppdaterad 2 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 2 april, 2010 av Rune Källén