logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Nordiska ungdomsorkestern

   Musik

nr 1-8184

Nordiska ungdomsorkestern startades 1951 i Lund av John Fernström och K G Ljunghill. Tonsättaren John Fernström var vid den tiden kommunal musikledare och K G Ljunghill var skoldirektör.

nr 1-8224

Syftet med ungdomsorkestern är att ungdomar mellan 15 och 25 år från i huvudsak de nordiska länderna skall kunna komma samman och spela i orkester. Arrangemanget äger rum under två veckor varje sommar sedan starten.

nr 1-8206

Under många år var Musikskolans – sedermera Kulturskolans – rektor, Kjell-Åke Bjärming, ledare och ansvarig för Nordiska ungdomsorkestern och dess verksamhet. Orkestern ger konserter över hela Skåne och har etablerat sig som ”motor” för unga musikers utveckling. F n är Stefan Solyom konstnärlig ledare för orkestern.

nr 1-8211

Kulturportal Lund gjorde ett nerslag vid kammarmusikkonserten i Lunds stadshall den 20 juni 2013. Publiktillströmningen var stor och salen välfylld och alla, som kommit fick uppleva en mycket hörvärd konsert.

nr 1-8201

 Anton Lasine var dirigent och stod för den musikaliska ledningen vid detta tillfälle. Att koncentrationen var hög hos de unga musikerna under repetitionen före konserten kunde man inte ta fel på och resultatet vid framförandet var imponerande. De solister som framträdde var synnerligen kunniga och duktiga.

nr 1-8232

Tre av deltagarna ställde upp för en kort intervju. De tre var Emelie Wästlund, Linköping, Hanna Christiansdottir, Vejbystrand, och Sven Risberg, Linköping. Emelie och Hanna är båda 16 år och spelar fiol.

nr 1-8277

Sven är 17 år och spelar cello. Alla tre deltar i Nordiska ungdomsorkestern för första gången och är mycket förtjusta över att ha kommit med. Emelie och Hanna kan tänka sig att försöka komma med även nästa år, men Sven kommer att stå över, eftersom han skall ta studenten då.

nr 1-8193

Alla tre poängterar att åldern på deltagarna inte spelar någon roll, vilket annars hade oroat i varje fall flickorna, eftersom de trodde att de som yngsta deltagare skulle få känna av det från de äldre kamraterna. Men här gäller enbart de musikaliska färdigheterna och gott kamratskap. De tre är också mycket nöjda med dirigenten för orkestern, som de anser att de lär sig mycket av liksom orkesterspelningen över huvud taget. Den svårare repertoar som de stöter på här är mycket lärorik och ger mycket erfarenhet. Idén med Nordiska ungdomsorkestern är mycket bra och det är imponerande att den har kunnat verka så länge!

text & foto: Anders Björck

  Senast uppdaterad 7 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 24 juni, 2013 av Ingrid André