logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lunds universitets konstsamling

   Konst

Josephson Ragnar


Skiftande landskap – det är temat för en utställning med verk ur Lunds universitets konstsamling som nu visas på Skissernas museum. Utställningen ryms i fyra rum/gallerier och speglar samlingens fokus på svensk 1800- och 1900-talskonst och holländskt 1600-talsmåleri. Motiven är företrädesvis landskap och porträtt. Utställningen pågår till den 2 augusti 2015.

Universitetets konstsamling omfattar ca 2.500 verk och i den aktuella utställningen visas 62 av dem. En hel del finns annars i olika institutionslokaler samt i Gamla Biskopshuset, som är universitetets representationsbyggnad. Men resten är deponerad i magasin på olika ställen.  

Samlingen började byggas upp i mitten på 1800-talet och ett syfte var att studenter skulle få direktkontakt med och kunskap om konst. När universitetshuset byggdes så utformades tredje våningen som en avdelning för konstsamlingen. Det inrättades också ett tavelgalleri med takljus – tänkt för utställningar med samtidskonst. Här arrangerade föreningen Skånska konstmuseum uppmärksammade utställningar. År 1981 fick föreningen en nystart av studenter och nytt namn – Pictura.

Josephson Ragnar
 Ragnar Josephson av Johan Albin Johansson

Professor Philip Sandblom, rektor för Lunds universitet åren 1957-68, ansåg att samlingen skulle ge studenter och lärare ”fortlöpande kontakt med den moderna konstens utveckling”. Han och hustrun Grace var själva engagerade konstsamlare och konstkännare och de hör också till donatorerna.

Cilia vaverskan
Cilia, väverskan. Av Tora Vega Holmström

Universitetets konstsamling rymmer många spännande verk och även om vi bara kan visa ett litet urval så vill vi gärna dela med oss, säger Patrick Amsellem, chef för Skissernas museum

I det första galleriet kontrasteras ”stridslandskap” av bl.a. C O Hultén och John Wipp med holländskt förgängelsemåleri.  I det andra galleriet är temat lyriska landskap med tavlor av G W Hill, Ulf Trotzig och andra. Här finns också verk av Lennart Rodhe och Karl Persson.

Det tredje galleriet är en samling porträtt från olika delar av universitetets historia – från Samuel Pufendorf, en av de internationellt rekryterade professorer som ingick i det första lärarkollegiet.

Philip Sandblom av Fritiof Schüldt

I det fjärde galleriet, med utsikt mot skulpturparken hänger några stora målningar av Gerhard Nordström, däribland ur sviten Sommaren 1970 där den gröna idyllen bryts av påminnelser om Vietnamkriget. Det är också ett verk av Gerhard Nordström, ”Eroderat landskap” som inleder och sätter stämningen för hela utställningen.

 I universitetets konstsamling ingår en förnämlig grafiksamling som toppas av 72 blad av Dürer (1471-1528) och 23 blad av hans inspiratör, Martin Schongauer. Grunden till grafiksamlingen lades redan på 1700-talet av universitetets ritmästare men det var förmodligen Evert Wrangel, professor i konsthistoria, som köpte Dürer till samlingen.

– Han är en av de förnämsta grafikexperter vi haft i Sverige, säger Lars-Göran Oredsson, universitetets konstintendent. Wrangel efterträddes 1928 av Ragnar Josephson.

Sommarbordet2
Sommarbordet II av Gerhard Nordström

Text: Solveig Ståhl, foto: Lunds Universitets Konstsamling
Maj 2015

  Senast uppdaterad 2 september, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 3 maj, 2015 av Ingrid André