logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lunds första maratonlopp

   Idrott

Foto: Firma Hagblomfoto

Löpning har för länge sen upphört att vara en affär för elitlöpare – idag lockar långlopp även stora skaror motionärer. Det gäller inte minst maratonlopp som nu ordnas på lika håll i världen. Det äldsta är Boston maraton som hölls första gången 1897. Då var det vara 18 deltagare – nu är det uppemot 30 000.
Premiären i Sverige kom året efter, på landsvägen mellan Södertälje och Stockholm. Maraton var då ett lopp för en begränsad skara elitlöpare och skulle så förbli i nära 80 år.
Kvinnor började springa längre sträckor först någon gång på 1960-talet.

I år är det 60 år sedan Lugi arrangerade det första öppna maratonloppet i Lund. Året var 1961. Då var det inte på modet att springa så långt och knappt 40 löpare hade anmält sig. Bland Lugis egna entusiaster var gymnastikläraren Lars-Olof Roland samt Calle Carlsson och Sven Snogerup som båda skulle bli professorer vid Lunds universitet. Men det var en löpare utifrån som tog hem segern: Erik Östbye. Han tävlade för Örgryte IS och tog SM-guld i maratonlöpning fyra gånger, även år 1961.

Banan hade lagts från Tunaområdet ut över den gamla exercisplatsen Tvedörra i Revingehed och tillbaka.  Lugi fortsatte att arrangera maratonlopp och antalet deltagare växte varje år.

Text: Solveig Ståhl

  Senast uppdaterad 5 september, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 5 september, 2021 av Ingrid André