logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lund – ledande konsertstad

   Musik

1968 tog Tage Erlander ett första spadtag till vad som skulle bli studentkomplexet Sparta. Invigningen skedde våren 1971 och meningarna var delade om denna ”betongbunker ovan jord”. Ordet nybrutalism var kanske inte helt galet.

Men det blev en massa nya studentbostäder och en stor hall där det skulle spelas allsvensk handboll.

Några handbollsmatcher blev det inte. Den stora hallen som fått namnet Olympen godkändes inte för allsvensk handboll. Det fattade en halv meter mellan plan och läktare.
Lustigt nog gjordes samma misstag när nya handbollsarenan på Klostergården byggdes, dock bara i B-hallen och felet kunde rättas till.

Olympen blev ingen handbollsarena utan en scen för rockkonserter mellan 1971 och 1993. Dessa år var Lund den stora konsertstaden. De kända banden som kom till Sverige, kom till Lund.

Nu, hösten 2014, har boken, som berättar om denna moderna men dock Lundahistoria, kommit. För dem som nu är så där 50-60 år var Olympen ett Mekka. Man vallfärdade från hela landet för att höra de stora banden.

Boken om Olympen, den felbyggda handbollsarenan, har producerats av Lönegård & C, och texterna har skrivits av Sven Lindström, en gång popskribent på Sydsvenskan.

Boken innehåller många bilder plockade från Bilder i Syd, som har tillgång till Sydsvenskans och Arbetets bildarkiv.

Mer än ett finger med i tillkomsten har Stefan ”Julius” Malmström. Det var han som arrangerade konserterna och som lockade Alice Cooper, Paul McCartney, Procol Harum, Queen, Rod Stewart och många fler till Olympen.

En bit in på 1990-talet räckte inte Olympen till för stora konserter. Köpenhamn och Göteborg kunde bjuda tillräckligt stora lokaler. Av Olympen blev så småningom ett gym. Den igenmurade scenen rymmer så mycket nostalgi att det räckte till en bok.

Text: Ingrid Nathéll

Lindström, Sven, Olympen: artisterna, publiken betongen. /hur en felbyggd handbollsarena blev ett tempel för glitter, boaormar och rock´nroll/. 2014.

  Senast uppdaterad 7 juli, 2019 av Ingrid André
  Publicerad 21 december, 2014 av Ingrid André