logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Han illustrerar Lunds själ

   Konst

Ploski1

Mer än de flesta har Lundakonstnären Andrzej Ploski lyckats hitta och illustrera Lunds själ. Efter snart 40 år i Lund älskar han staden och Lundaborna älskar honom. För Kulturportal Lund berättar han hur han hamnade i Lund och att han är stolt över att vara just Lundakonstnär.

Det började i polska Kielce och fortsatte på Konstakademin i Krakow. Till Polen kom Margareta Rystad från Lund. Kärlek uppstod. Med ett barn och ett andra på väg tröttnade paret på att bo hos hans föräldrar och stå åtta år i bostadskö.

Det fick bli Lund, året var 1975.

Första bostaden blev på Tullgatan. Magistratsvägen blev nästa adress. Nu finns bostaden och ateljén på Staffans gränd. De fyra barnen är utflugna. Att barnbarnen kommer på besök syns på väggarna, de målar som morfar och farfar.

Tulpanförsäljare, städare och sedan stadsbiblioteket

Att försörja sig som konstnär i Sverige gick inte. Andrzej Ploski fick sitt första jobb hos en holländsk tulpanförsäljare i Åkarp. Han lyckades inte lära sig något om tulpaner och nästa födkrok blev som städare på Polhemskolan.

— Det blev bättre och bättre när jag fick arbete som illustratör på stadsbiblioteket.

Det var nu som Lundaborna lärde känna den polske konstnären bland annat genom affischerna till kulturnätterna.

Stipendium från författarfonden har underlättat att leva som konstnär när han slutat på biblioteket.

— Åren går fort och nu är det tioåriga stipendiet slut. Det oroar mig.

Tycho Brahe nästa

När Kulturportal Lund besöker Andrzej Ploski arbetar han med en utställning och Tycho Brahe på Ven och ett avtal med Lokaltidningen är på gång.

Ploski2

— Jag har problem med att få med mina målningar till Ven. Jag har ju ingen bil. Jag går och cyklar. Det är väl därför jag är en lokal konstnär. Jag är inte heller så bra på det där med kontakter så jag håller mig på hemmaplan. Och det är inget bekymmer. Jag är stolt över att vara lokal konstnär i Lund. I dag är jag mer hemma i Lund än i Kielce och Krakow. Jag tycker om den humor och den anda som finns i Lund.

Det har genom åren blivit en rad utställningar, främst på galleri Ängeln på Klostergatan. I Sydsvenskan fick läsarna följa Ploski under hans vandringar längs Höjeå och under ett år på Mårtenstorget.

Samarbetet med Sydsvenskans tidigare chef Jan Mårtensson blev viktigt. De skrev och illustrerade artikelserien ”Lundaprofiler under tusen år”, som också gavs ut som bok.

— Vi hade ett fint samarbete och den serien blev en bra reklam för mig.

300 bokillustrationer

Det har blivit fler böcker, 300 stycken där Andrzej Ploski gjort illustrationerna. En annan Lundaprofil han samarbetet med är Hans Uno Bengtsson. De gjorde bland annat barnböcker tillsammans.

Uppdragen har också kommit från Lunds universitet bland annat genom tidningen LUM (Lunds universitet meddelar).

I många Lundahem hänger porträtt signerade Andrzej Ploski. Ett möte eller en bild räcker så är en person porträtterad med sina speciella särdrag.

Vi står balkongen på Staffans gränd. Där tillkommer en del målningar, regn och stjärnnätter kan inspirera.

— Lund är min stad. Lund inspirerar mig. Här finns en tolerans för en sådan som jag.

Ploski4

Text: Ingrid Nathell, foto: Gunnar Menander


Kolla också:

Andrzej Ploski har illustrerat kända personers åsikter om Lund. Begrunda Andrzej Ploskis Sagt om Lund!

Den fantastiska badsommaren i Källbybadet 1997 illustrerade Andrzej Ploski med en serie pappersklipp.

  Senast uppdaterad 14 september, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 3 juli, 2013 av Ingrid André