logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Bombregn över Lund

   Händelser

bombartikel
bombartikel

Klockan 21.10 torsdagen den 18 november 1943 skakades Lund av en kraftig smäll. Fönsterna i staden skallrade eller rasade in och det flammade som blixtar på himlen. Hade kriget tillslut nått ända till Lund och det neutrala Sverige?

Många trodde först att en flygmaskin och dess bomblast hade störtat och exploderat. Tusentals människor gjorde exakt det man absolut inte borde göra, man rusade ut på gatorna och tog sig per bil, cykel eller till fots mot de norra delarna av staden där man fått klart för sig att någonting hade inträffat. Någon påstod att ett flygplan hade störtat norr om Norra viadukten.

Nu var det inget flygplan som störtat, men väl ett engelskt bombplan som släppt sin last i en linjen från elverket på väster, över järnvägen och förbi planteringar som fanns i norr. Man har av någon anledning inte kunnat fälla hela sin bomblast över Tyskland, utan på återvägen flyger det in över Skåne och enligt uppgift beslutar man att fälla sin bomblast för att sedan säkrare kunna nödlanda. Besättningen uppfattar i mörkret troligen de stora växthusen vid Kävlingevägen som vatten och fäller därför sina bomber där. Det är väl ett under att inget bostadshus träffas eller att någon människa kommer till skada. Det var ett femtiotal exploderande brandbomber som släppts och som kastat alla ljusreflexerna på molnen.

Flygplanet kom från väster och gjorde en sväng över staden, vände och fortsatte mot nordväst. Häpna lundabor som bodde i området kunde se hur det fällde en sträng av bomber. Två av dessa träffade Sydkrafts transformationsstation, och i utkanten av staden slog en bomb ner och bildade en stor krater. Tusentals fönsterrutor i staden krossades av tryckvågorna.

Allra värst drabbades Bröderna Hanssons Handelsträdgård. 20 växthus och tusentals plantor och blommor för stora värden förstördes. Bildserien visar den totala förödelsen av denna anläggning, se bildgalleriet här.

  Senast uppdaterad 20 januari, 2020 av Ingrid André
  Publicerad 28 december, 2010 av Rune Källén