logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Lilla Teatern

   Teater

lillaT06

Lilla Teatern i Lund är en sammanslutning av flera amatörteatergrupper. Den räknar sina anor från Lunds Studentteater, som startades 1933 i AF-borgen. Scenen flyttade senare först till en gammal industrigård mitt emot centralstationen, sedan till en f.d. gymnastiksal på Sandgatan 14, och därefter till Gamla Elverket på Winstrupsgatan. På 90-talet fick verksamheten sina nuvarande lokaler på Stortorget. Kommunen stod för en del av installationerna, men teaterns medlemmar gjorde själva en stor del av arbetet med scengolv, teknik och publikplatser.

lillaT05

Lilla Teatern har under sin mer långa verksamhet spelat en mängd klassiska pjäser, som Lysistrate, Tolvskillingsoperan, Ett dockhem, Sandlådan, Jungfruleken m fl. Under progg-eran hade pjäserna ofta ett politiskt budskap, som Fuck Nam om Vietnamkriget och Kalle Anka av Gunnar Ohrlander, där knattarna gör uppror mot farbror Joakim. På senare tid har det också uppförts flera pjäser skrivna av medlemmarna själva, som Sånt är livet med Teater Trots och Sophie Scholl med Teater Curage.

Teatern har under åren varit plantskola åt många kända skådespelare, regissörer och grupper. Sten Broman, Ria Wägner, Jan Hemmel, Åke Arenhill och Max von Sydow har alla någon gång varit knutna till teatern, och grupper som Teater 23, Teater Proteus, Nationalteatern och Oktober har skapats av f d Lilla Teatern-medlemmar.

lillaT04

Trycket på Lilla Teaterns lokaler är idag stort. Scenen används både av Dans- och musikalgymnasiet, Kulturskolan och Folkuniversitetets teatercirklar för barn, förutom av teaterns egna medlemsgrupper. Deras antal varierar mellan fem och tio aktiva grupper. Somliga grupper bildas kring en viss produktion och upplöses sedan, andra är verksamma i många år. Några exempel ur den senare gruppen är Teater Apa, Dagmarteatern och Teater Trots.

Sedan 2014 finns Lilla Teatern i ”Stenkrossen”, Kastanjegatan 14.

  Senast uppdaterad 19 september, 2021 av Ingrid André
  Publicerad 12 januari, 2010 av Rune Källén