Nya tingsrätten "ett kaxigt hus"

Tingsrätten162 år efter att järnvägen kom till Lund har tågresenärerna fått något nytt att titta på. Nya tingsrätten står där intill spåren "skrytig" och lite kaxig".

Det är lagmannen Göran Lundahl som ger de epiteten åt huset, som han också tycker är ett vackert hus.

Tingsrätten har övergett det gamla tingshuset vid Byggmästaregatan, som Hans Westman ritade, och har sommaren 2018 flyttat ett stycke norrut och blivit granne med kommunhuset Kristallen.

Anledningen till flytten var att lokalerna inte räckte till och inte säkerheten hellre. Planerna för Westmans hus är oklara. Konferenscentrum diskuteras. Tills vidare lånar Växjö tingsrätt rättssalarna.

Det nya tingshuset har ritats av Fojab arkitekter med Kjell Adamsson som chefsarkitekt. Innanför den kopparklädda fasaden finns 12 000 kvadratmeter lokaler. De två översta våningarna hyrs till en början av Lunds kommun som kontorslokaler. I en framtid kan tingsrätten expandera uppåt.

När det bjöds på öppet hus i nya tingsrätten blev det långa köer. Laglydiga (får vi hoppas) Lundabor är uppenbart intresserade av som finns i detta nya Lundahus för 350 miljoner, som är Sveriges modernaste och mest datoriserade tingshus.

15 rättssalar finns och de som ställs inför rätta får sitta i ljusa mestadels vita rum. Inte ens säkerhetssalen ser dyster ut. De som ska följa rättegångar där får sitta bakom en glasvägg. Genom separata dörrar släpps åtalade, domare, åklagare och advokater in.

I gamla tingshuset var det svårt att separera vittnen och åtalade. Nu kan vittnen slippa att konfronteras med de misstänkta brottslingarna.

Rättegångar är offentliga och de som vill följa förhandlingarna får finna sig i att kontrolleras. Men det är slut på att tömma väskorna. Nu finns röntgen som avslöjar sådant som inte får föras in.

Vad publiken på det öppna huset inte fick se är källaren. Där finns tio celler för brottslingar, som ska häktas eller är häktade. De körs i bil direkt ner i källaren.

De som stiger in i tingshuset märker inte mycket ljud trots de hårda golven. Längs väggarna sitter paneler i asp, som både är dekorativa och ljuddämpande. Fasadens kopparplåtar har snabbt fått en patina. Kanske hjälpte den varma sommaren 2018 till. Men visst är nya tingshuset en kontrast till Kristallens glasfasader. Att kalla huset kaxigt är inte helt fel.

Lagmannen Göran Lundahl är förtjust i huset men också i den konstnärliga utsmyckningen med en säng i en vattenspegling. Konstverket "Rening" som gjorts av konstnären Meta Isæus-Berlin har väckt uppmärksamhet och diverse kommentarer. Försök har gjorts att lägga sig i sängen.

-- Det rekommenderas inte, säger lagmannen. 


Klicka på bilderna för att förstora!

 

Text: Ingrid Nathell, foto: Claes Wahlöö

 

 

2018-09