logo Kulturportal Lund

Kulturportal Lund

Lunds historia och kulturarv

Bettleriskyltar

   1800-tal och nyare tid

1910 Stenbocksg 3


”Tiggeri,
 Bettleri, jur., en persons tillvägagående, som med ord eller åtbörder begär allmosa af någon, hvilken ej har med fattigvården att skaffa eller ej står i sådant förhållande till den begärande, att på grund däraf hjälp kan väntas.” (Nordisk Familjebok 1919)

När jag var barn satt en liten, emaljerad skylt på portdörren till Magnus Stenbocksgatan 8. Då jag 2011 letade efter den var den borttagen, men på ett annat hus vid samma gata fanns en likadan i behåll. Denna förbudsskylt, som en gång var vanlig på hyreshusen i Lund, är i all sin anspråkslöshet ett försvinnande kulturminne.

”Bettleri & utbjudande av varor inom denna egendom är strängeligen förbjudet.” 

En genomcykling av Lunds centrala delar gav 5 skyltar till. De spänner över tiden 1910-38 och bär som framgår av bilderna samma budskap i varierad språk- och stildräkt. I mitt minne fästes väl skylten genom det egendomliga ordet ”bettleri”. 

Tiggeri förbjöds i lag 1847 och kopplades till bestämmelserna mot lösdriveri. Den lilla skylten avskräckte förstås inte alla. På 40- och 50-talen hände det att tiggare ringde på lägenhetsdörren därhemma. Portarna låstes i allmänhet vid niotiden.  Lägenhetsdörrarna fick ofta diskreta så kallade luffartecken som meddelade nästa tiggare om det var lönt att ringa på eller ej. 

På den tiden ”utbjöds” också varor och tjänster. Ibland kom musikanter in på gården och spelade en stund. Från fönstren kastades mynt inlindade i papper ner till de spelande. Förresten minns väl många skärsliparen som ringde på och erbjöd sig att slipa knivar och saxar. På sin modifierade cykel kunde han driva slipstenen med tramporna.

 Text och foto: Caes Wahlöö

  Senast uppdaterad 26 december, 2022 av Ingrid André
  Publicerad 15 oktober, 2015 av Ingrid André